Common Time Wasters

Career Course »

Common Time Wasters : : Time Management Career Success

Some of the common time wasters :

1. Problem : Feeling so over whelmed and anxious about your workload that you “freeze” put things off and does not get anything done.

  • Solution : Set priorities, Get started.

2. Problem : Procrastination : Spending time on irrelevant tasks when you know you should be studying. Procrastination is the thief of time.

  • Solution :
    • Dividing seemingly complex tasks into smaller parts.
    • Setting up a time scale and deadline for achieving each part of a task.
    • Dealing with unpleasant task first, so that they are out of the way.
    • Action plan and prioritize your activities and tasks on a weekly basis.

3. Problem : Putting off starting a task because, it feels so overwhelming or difficult that you can not face it.

  • Solution : Break up the work load into small chunks.

4. Problem : Daydreaming or “drifting off”.

  • Solution : Check your energy level and concentration. Take a short break or a little exercise every hour.

5. Problem : Feeling that you cannot begin because, you won’t be able to produce a perfect result.

  • Solution : Rather than aiming for a masterpiece each time, aim at reasonable results.

6. Problem : Poor planning.

  • Solution : Planning is a way of saving time for errors. Mistakes usually happen because of unexpected and unforeseen factors such as a wrong estimate of resources or new problems. With the proper plan and preparation, these unforeseen circumstances can be minimized.

7. Problem : Interruptions – telephone.

  • Solution : Instead of being at the whim of callers, make the phone work for you.

8. Problem : Socializing, idle conversation.

  • Solution : Effective conversation as per the situation demand should be adopted and followed.

9. Problem : Un – clear objectives and priorities.

  • Solution : Set priorities as per the goal you want to achieve and the objective is to be clearly defined at the beginning of performing the task.

10. Problem : Stress.

  • Solution : Some suitable method should be followed to reduce stress of any kind. Stress is highly objectionable during performing effective tasks and hence needs special care and attention.

11. Problem : Inability to say “No”.

  • Solution : Decide what you want to do and realistically can do and then say “no” to everything else. It is often accepted much more easily than you think.

12. Problem : E – mail and instant messenger interruptions.

  • Solution : Reading and answering e – mails can consume a big portion of your day. Make sure you only allow a certain amount of time for checking the mail, and then ensure that you stick to that schedule.

13. Problem : Leaving tasks unfinished, jumping from one task to another.

  • Solution : Complete the first task first and then move to the next task. Incase of urgency try to reschedule the time instead of jumping to the new task before the completion of first task.

14. Problem : Playing cards, games, watching television, etc. frequently.

  • Solution : Perform the above activities only during the time slot allotted for them.

15. Problem : Lack of self – discipline, not carrying through plan.

  • Solution : One should control himself as per set of rules and regulations either prepared by you or laid down by the system. Stick to the plan as far as possible unless some very urgent task comes into picture.

16. Problem : Constantly switching priorities.

  • Solution : Follow strictly to the priorities prepared to achieve the goal.

Effective time management for achieving success :

The main benefit of effective time management is that, it can drastically improve the quality of your life. Following are the hints to effective time management :

  1. Personal survey or analyze your present use of time.
  2. Prepare an event calendar.
  3. Prepare a chart of fixed commitment.
  4. Schedule high priority activities for peak energy times.
  5. Schedule most difficult activities for peak times and do them first.
  6. Make weekly schedule.
  7. Establish a regular study schedule.
  8. Change study subjects frequently.
  9. Take breaks.
  10. Use odd hours for study.
  11. Study with a partner.
  12. Choose study area carefully.
  13. List and prioritize daily goals.
  14. Get enough sleep.
  15. Make a daily check list.
  16. Prepare a quarterly planning grid.

Conclusion :

The idea of the time management has been in existence for more than 100 years. It is an art itself. It is very easy to understand but difficult to follow. To effectively manage your time, you need to follow certain values and be disciplined in all activities.

It is basically a process. Keeping track of how you spend your time is not time management. Time management is about making changes to the way you spend your time. The carpenter’s rule of “measure twice, cut once” equally holds good for every one of us to succeed in life.

Plan your work. Take a few minutes to write out your goal and then list the steps to achieve them. Make sure to distinguish the goals that are truly important from those that may seem urgent but are really not important.

If you have never managed your time before, it will take a little bit time to learn how and to do it. But just like anything else, the more you do it, the better you get. It is advised to stick with it for approximately 30 days so as to evaluate its effectiveness.

JEE Main

Application Form Submission 16 Dec 2020 to 16 Jan 2021.